Marrja e statinave zvogëlon rrezikun e kancerit vdekjeprurës të prostatës sugjeron një studim.

Shkencëtarët besojnë se pilulat e kolesterolit lehtësojnë inflamacionin dhe forcojnë imunitetin në gjëndër.

Ata analizuan të dhënat për 44.112 burra që nuk vuanin nga kanceri i prostatës. Brenda 24 viteve mjekët diagnostifikuan 6.305 tumore të tilla dhe klasifikuan 801 si "vdekjeprurëse".

Ata që morën statin përgjatë këtyre viteve kishin 24% më pak të ngjarë të prekeshin nga kanceri vdekjeprurës i prostatës.

Dr Emma Allott, nga Universiteti i Mbretëreshës Belfast, tha që studimi i saj është i pari që identifikon një efekt të mundshëm të mbrojtës së statinave në kancerin vdekjeprurës të prostatës.

Ajo shtoi: “Disa kancere të prostatës janë në rritje të ngadaltë dhe nuk mund ta prekin njeriun gjatë jetës së tij, por të tjerët janë agresivë dhe shpesh vdekjeprurës. Puna ime është të kuptoj biologjinë që drejton këto lloje të ndryshme të kancerit të prostatës ,në mënyrë që të zvogëlojë numrin e të prekurve nga kjo sëmundje vdekjeprurëse. Duke studiuar një grup të madh burrash që ishin monitoruar për 24 vjet, ne mund të shohim lidhjen midis përdorimit të statinës dhe parandalimit të kancerit vdekjeprurës të prostatës. Ne pastaj pamë mostrat e indeve nga disa prej burrave për të provuar dhe kuptuar pse përdorimi i statinës kishte këtë ndikim. Megjithëse gjetjet janë në një fazë të hershme, ne kemi qenë në gjendje të shohim që përdorimi i statinës mund të ndikojë në inflamacion dhe nivelin e imunitetit në burrat që vuajnë ngaprostata. Gjetjet tona janë në marrëveshje me disa nga biologët e njohur të statinit, por janë të parat që vëzhgojnë këto efekte në kancerin e prostatës."

Ka 47,700 raste të reja të kancerit të prostatës në MB çdo vit, me 11,700 vdekje.

/Ora News.tv/