Mushkëritë tuaja janë dy organe sfungjerë në gjoksin tuaj që marrin oksigjen kur thithni dhe lëshoni dioksid karboni kur nxjerrni frymën.

Kanceri i mushkërive është shkaku kryesor i vdekjeve nga kanceri në Shtetet e Bashkuara, midis burrave dhe grave. Kanceri i mushkërive merr më shumë jetë çdo vit sesa kanceri i zorrës së trashë, prostatës, vezoreve dhe gjirit të kombinuar.

Personat që pinë duhan kanë rrezikun më të madh të kancerit të mushkërive, megjithëse kanceri i mushkërive mund të ndodhë edhe te njerëzit që nuk kanë pirë kurrë duhan. Rreziku i kancerit të mushkërive rritet me gjatësinë e kohës dhe numrin e cigareve që keni pirë duhan. Nëse braktisni duhanin, edhe pas pirjes së duhanit për shumë vite, mund të zvogëloni ndjeshëm shanset tuaja për të zhvilluar kancer në mushkëri.

Simptomat

Kanceri i mushkërive zakonisht nuk shkakton shenja dhe simptoma në fazat e hershme të tij. Shenjat dhe simptomat e kancerit të mushkërive zakonisht ndodhin vetëm kur sëmundja është e avancuar.

Shenjat dhe simptomat e kancerit të mushkërive mund të përfshijnë:

-Një kollë e re që nuk ikën

-Kollitja e gjakut, madje edhe një sasi e vogël

-Gulçim

-Dhimbje gjoksi

Të ngjirurit e zërit

-Humbja e peshës pa provuar

-Dhimbje kockore

-Dhimbje koke

Bëni një takim me mjekun tuaj nëse keni ndonjë shenjë ose simptomë të vazhdueshme që ju shqetëson.

Nëse pini duhan dhe nuk keni qenë në gjendje të hiqni dorë, bëni një takim me mjekun tuaj. Mjeku juaj mund të rekomandojë strategji për ndalimin e duhanit, të tilla si këshillimi, medikamentet dhe produktet e zëvendësimit të nikotinës.

Shkaqet

Pirja e duhanit shkakton shumicën e kancereve të mushkërive - si te duhanpirësit ashtu edhe tek njerëzit të ekspozuar ndaj tymit të dorës së dytë. Por kanceri i mushkërive ndodh gjithashtu edhe tek njerëzit që kurrë nuk pinë duhan dhe tek ata që kurrë nuk janë ekspozuar ndaj tymit të dorës së dytë. Në këto raste, nuk mund të ketë ndonjë shkak të qartë të kancerit të mushkërive.

Si pirja e duhanit shkakton kancer në mushkëri?

Mjekët besojnë se pirja e duhanit shkakton kancer në mushkëri duke dëmtuar qelizat që rreshtojnë mushkëritë. Kur thithni tymin e cigares, e cila është plot me substanca që shkaktojnë kancer (kancerogjen), ndryshimet në indet e mushkërive fillojnë pothuajse menjëherë.

Në fillim trupi juaj mund të jetë në gjendje të rregullojë këtë dëm. Por me secilën ekspozim të përsëritur, qelizat normale dëmtohen gjithnjë e më shumë. Me kalimin e kohës, dëmi bën që qelizat të veprojnë në mënyrë anormale dhe përfundimisht mund të zhvillohet kanceri.

Llojet e kancerit të mushkërive

Mjekët ndajnë kancerin e mushkërive në dy lloje kryesore bazuar në shfaqjen e qelizave të kancerit të mushkërive nën mikroskop. Mjeku juaj merr vendime për trajtimin në bazë të llojit kryesor të kancerit të mushkërive që keni.

Dy llojet e përgjithshme të kancerit të mushkërive përfshijnë:

Kanceri i mushkërive të vogla qelizore: Kanceri i mushkërive të vogla qelizore ndodh pothuajse ekskluzivisht tek duhanpirësit e rëndë.

Kanceri i mushkërive jo të vogla: Kanceri i mushkërive jo të vogla qelizore është një term ombrellë për disa lloje të kancereve të mushkërive që sillen në një mënyrë të ngjashme. Kanceret e mushkërive jo të vogla përfshijnë karcinoma qelizore skuamoze, adenokarcinoma dhe karcinoma e qelizave të mëdha.

Faktoret e rrezikut

Një numër faktorësh mund të rrisin rrezikun tuaj për kancer në mushkëri. Disa faktorë rreziku mund të kontrollohen, për shembull, duke lënë duhanin. Dhe faktorë të tjerë nuk mund të kontrollohen, siç është historia e familjes suaj.

Faktorët e rrezikut për kancerin e mushkërive përfshijnë:

Pirja e duhanit: Rreziku juaj për kancer në mushkëri rritet me numrin e cigareve që pini çdo ditë dhe numrin e viteve që keni pirë duhan. Lënia e duhanit në çdo moshë mund të ulë ndjeshëm rrezikun e zhvillimit të kancerit të mushkërive.

Ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë: Edhe nëse nuk pini duhan, rreziku juaj për kancer në mushkëri rritet nëse jeni i ekspozuar ndaj tymit të dorës së dytë.

Ekspozimi ndaj gazit radon: Radoni prodhohet nga prishja natyrale e uraniumit në tokë, shkëmb dhe ujë që përfundimisht bëhet pjesë e ajrit që ju thithni. Nivelet e pasigurta të radonit mund të grumbullohen në çdo ndërtesë, përfshirë shtëpitë.

Ekspozimi ndaj asbestit dhe kancerogjenëve të tjerë: Ekspozimi në vendin e punës ndaj asbestit dhe substancave të tjera të njohura për shkaktimin e kancerit - siç janë arseniku, kromi dhe nikeli - gjithashtu mund të rrisin rrezikun tuaj për të zhvilluar kancer në mushkëri, veçanërisht nëse jeni duhanpirës.

Histori familjare e kancerit të mushkërive: Njerëzit me një prind, motër ose fëmijë me kancer të mushkërive kanë një rrezik në rritje të sëmundjes.

Komplikimet

Kanceri i mushkërive mund të shkaktojë komplikime, siç janë:

Gulçim: Njerëzit me kancer të mushkërive mund të pësojnë gulçim dhe të bllokojnë rrugët e frymëmarrjes kryesore. Kanceri i mushkërive gjithashtu mund të bëjë që lëngu të grumbullohet rreth mushkërive, duke vështirësuar zgjerimin e mushkërive të prekura.

Kollitja me gjaka: Kanceri i mushkërive mund të shkaktojë gjakderdhje në rrugët e frymëmarrjes, gjë që mund të bëjë që ju të kollitni gjak (hemoptizë). Ndonjëherë gjakderdhja mund të bëhet e rëndë. Trajtimet janë në dispozicion për të kontrolluar gjakderdhjen.

Dhimbje: Kanceri i përparuar i mushkërive mund të shkaktojë dhimbje. Tregoni mjekut tuaj nëse keni dhimbje, pasi shumë trajtime janë në dispozicion për të kontrolluar dhimbjen.

Lëngu në gjoks (efuzion pleural): Kanceri i mushkërive mund të shkaktojë që lëngu të grumbullohet në hapësirën që rrethon mushkëritë e prekura në zgavrën e gjoksit (hapësira pleural).

Grumbullimi i lëngjeve në gjoks mund të shkaktojë gulçim. Trajtimet janë të disponueshme për të kulluar lëngun nga gjoksi juaj dhe për të zvogëluar rrezikun që të ndodhë përsëri.

Kanceri që përhapet në pjesët e tjera të trupit (metastaza): Kanceri i mushkërive shpesh përhapet (metabolizohet) në pjesë të tjera të trupit, të tilla si truri dhe kockat.

Kanceri që përhapet mund të shkaktojë dhimbje, të përzjera, dhimbje koke ose shenja dhe simptoma të tjera në varësi të organit të prekur. Pasi kanceri i mushkërive është përhapur përtej mushkërive, në përgjithësi nuk është i shërueshëm.

Parandalim

Nuk ka mënyrë të sigurt për të parandaluar kancerin e mushkërive, por mund të zvogëloni rrezikun nëse:

Nuk pini më duhan: Nëse kurrë nuk keni pirë duhan, mos filloni. Bisedoni me fëmijët tuaj për të mos pirë duhan në mënyrë që ata të kuptojnë se si të shmangin këtë faktor kryesor rreziku për kancerin e mushkërive

Shmangni tymin e dorës së dytë: Nëse jetoni ose punoni me një duhanpirës, nxisni që ai ose ajo të hiqet dorë. Të paktën, kërkoni që ai ose ajo të pi duhan jashtë. Shmangni zonat ku njerëzit pinë duhan, të tilla si bare dhe restorante, dhe të kërkoni opsione pa tym.

Testoni shtëpinë tuaj për radon: Kontrolloni nivelet e radonit në shtëpinë tuaj, veçanërisht nëse jetoni në një zonë ku radoni dihet se është problem. Nivele të larta të radonit mund të korrigjohen për ta bërë shtëpinë tuaj më të sigurt. Për informacion mbi testimin e radonit, kontaktoni departamentin tuaj lokal të shëndetit publik.

Shmangni kancerogjenët në punë: Merrni masa paraprake për të mbrojtur veten nga ekspozimi ndaj kimikateve toksike në punë. Ndiqni masat paraprake të punëdhënësit. Për shembull, nëse ju jepet një maskë për mbrojtje të fytyrës, gjithmonë vishni atë. Pyesni mjekun tuaj se çfarë mund të bëni më shumë për të mbrojtur veten në punë. Dëmtimi i mushkërive nga kancerogjenët në vendin e punës rritet nëse pini duhan.

Hani një dietë plot me fruta dhe perime: Zgjidhni një dietë të shëndetshme me një larmi frutash dhe perimesh. Burimet ushqimore të vitaminave dhe ushqyesve janë më të mirat. Shmangni marrjen e dozave të mëdha të vitaminave në formë pilulash, pasi ato mund të jenë të dëmshme.

Ushtroni shumicën e ditëve të javës: Nëse nuk ushtroheni rregullisht, filloni ngadalë. Mundohuni të ushtroni shumicën e ditëve të javës.

/Ora News.tv/