Shtëpia muze e Ismail Kadaresë është kthyer tashmë në një atraksion turistik, por ka marrë dhe vëmendjen e mediave botërore. Prestigjiozja franceze “Le Monde” i ka kushtuar një hapësirë të  veçantë ku i ka kushtuar një vëmendje arredimit sipas stilit tipik të viteve 1960, ku ai jetoi dhe shkroi përgjatë viteve të diktaturës.

“Në maj, u inaugurua shtëpia - muze “Kadare". Bëhet fjalë për një apartament të arreduar sipas stilit tipik të viteve 1960, ku ai jetoi dhe shkroi përgjatë orëve më të këqija të regjimit komunist (1944-1991). Një shtëpi me dy dyer nga jashtë - njëra për të hyrë, tjetra për të ikur ... (nuk është asnjëherë i tepërt përkujdesi në diktaturë) - e cila sapo është hapur për publikun”, shkruan “Le Monde” .

Gazetari përshkruan me detaje të ambientin si dhe mjetet me të cilët ka punuar shkrimtari i madh.

“Vizitojmë zyrën e Ismail Kadare, muret e së cilës janë lyer me ngjyrë jeshile. Atje mund të vëmë re një oxhak, në cepin e të cilit ai ulej çdo mëngjes për të punuar, i shoqëruar veçse nga shkëndijat e zjarrit në vatër. Po ashtu shohim makinën e shkrimit Hermes Baby, mbi të cilën u shtypën romanet e tij të mëdha për atë kohë, “Dimri i vetmisë së madhe”, “Prilli i thyer”, “Pallati i ëndrrave” ... (1973, 1980, 1981, të gjitha librat e tij gjenden tek Fayard, që  ka publikuar veprat e tij të plota në dymbëdhjetë vëllime, midis 1993 dhe 2004). Në bibliotekë, puna e tij e konsiderueshme, e përkthyer në më tepër se 40 gjuhë dëshmon pasionet e qëndrueshme, legjendat ballkanike në Antikitetin grek, gjë e cila i shërbeu shumë për t’iu kundërvënë diktaturës, nga disa vepra të Jean –Pierre Vernant apo Pierre Vidal Naquet tek veprat e Uilliam Shekspir apo të Balzak e deri tek klasikët ruse”, shkruan Florence Noiville, gazetari i “Le Monde”.

/Ora News.tv/