Testikujt janë organe riprodhuese në formë veze të vendosura në skrotum. Dhimbja në testikujt mund të shkaktohet nga dëmtime të vogla në zonë. Sidoqoftë, nëse jeni duke përjetuar dhimbje në testikul, duhet të vlerësoni simptomat tuaja.

Dhimbja në scrotum mund të jetë rezultat i kushteve serioze si rrotullimi i testikulit ose një infeksion seksualisht i transmetueshëm (IST). Injorimi i dhimbjes mund të shkaktojë dëme të pakthyeshme në testikujt dhe scrotum.

Shpesh, problemet me testikujt shkaktojnë dhimbje barku ose ijë përpara se të zhvillohet dhimbja në testikul. Dhimbje të pashpjegueshme të barkut ose ijëve duhet të vlerësohen edhe nga mjeku juaj.

Cilat janë shkaqet e zakonshme të dhimbjes në testikul?

Trauma ose dëmtimi i testikujve mund të shkaktojë dhimbje, por dhimbja në testikul shpesh është rezultat i çështjeve mjekësore që do të kërkojnë trajtim. Kjo perfshin:

-Dëmtimi i nervave të skrotumit të shkaktuar nga neuropatia diabetike

-Epididimiti, ose pezmatimi i testikujve, i shkaktuar nga klamidia e IST

-Gangrenë, ose vdekja e indeve, si rezultat i toksionit të testikulit të patrajtuar ose traumës

-Një hidrocelë, e cila karakterizohet nga ënjtje e skrotumit

-Një hernie inguinale

-Gurët në veshka

-Orkitit, ose pezmatim i testikut

-Një spermatocele, ose lëng në testikul

-Një testikul i padëshiruar

-Një varikocele, ose një grup venash të zgjeruara në testikul

Në disa raste, dhimbja në testikul mund të shkaktohet nga një gjendje e rëndë mjekësore e njohur si rrotullim i testikulit. Në këtë gjendje, testikujt bëhen të përdredhur, duke ndërprerë furnizimin me gjak të testikut. Kjo mund të shkaktojë dëme në inde.

Torsioni i testikut është një urgjencë mjekësore që duhet të trajtohet shpejt për të parandaluar dëmtimin e testikujve. Gjendja shfaqet më shpesh tek meshkujt midis moshës 10 dhe 20 vjeç.

Dhimbja në testikul rrallë shkaktohet nga kanceri i testikut. Kanceri i testusit zakonisht shkakton një gungë në testikuj që shpesh është pa dhimbje. Mjeku juaj duhet të vlerësojë çdo gungë që formohet në testikujt tuaj.

Kur duhet të telefononi mjekun tuaj?

Thirrni mjekun tuaj për një takim nëse:

-Ju ndjeni një gungë në scrotum tuaj

-Keni ethe

-Scrotum juaj është i kuq, i ngrohtë në prekje, ose i butë

-Kohët e fundit keni qenë në kontakt me dikë që ka shytat

Ju duhet të kërkoni kujdes mjekësor urgjent nëse dhimbja juaj testikulare:

-Është e papritur ose e rëndë

-Shfaqet së bashku me të përziera ose të vjella

-Shkaktohet nga një dëmtim i dhimbshëm ose nëse ënjtja shfaqet pas një ore

Si mund të trajtohet dhimbja në testikul?

Dhimbja që nuk kërkon kujdes mjekësor mund të trajtohet në shtëpi duke përdorur masat e mëposhtme:

-Vishni një mbështetës atletik, ose kupë, për të mbështetur scrotum. Mund ta gjeni një në internet.

-Përdorni akull për të zvogëluar ënjtjen në scrotum.

-Bëni një banjo të ngrohtë.

-Mbështetni testikujt tuaj ndërsa shtriheni duke vendosur një peshqir të mbështjellë nën scrotum.

-Përdorni ilaçe pa dhimbje si acetaminofeni ose ibuprofen për të zvogëluar dhimbjen.

Me dhimbje më të forta, do të duhet të kërkoni trajtim nga mjeku juaj. Mjeku juaj do të kryejë një provim fizik të barkut, ijëve dhe skrotumit tuaj për të përcaktuar se çfarë po ju shkakton dhimbjen dhe gjithashtu do t'ju pyesë për kushtet tuaja aktuale shëndetësore dhe për çdo simptomë tjetër.

Për të diagnostikuar me saktësi gjendjen tuaj, mjeku juaj mund të ketë nevojë të urdhërojë teste shtesë, duke përfshirë:

-Një ultratinguj, i cili është një lloj testi imazherik, i testikujve dhe qeses skrotale

-Një urinalizë

-Kulturat e urinës

-Një ekzaminim i sekrecioneve nga prostata, e cila kërkon një provim të rektumit

Cilat janë ndërlikimet e dhimbjes testikulare?

Mjeku juaj mund të trajtojë me sukses shumicën e rasteve të dhimbjes në testikul. Një infeksion i patrajtuar siç është klamidia ose një gjendje e rëndë siç është rrotullimi i testikulit mund të rezultojë në dëmtim të përhershëm të testikujve dhe skrotumit tuaj.

Dëmi mund të ndikojë në pjellorinë dhe riprodhimin. Toksioni i testikut që rezulton në gangrenë mund të shkaktojë një infeksion kërcënues për jetën që mund të përhapet në trupin tuaj.

Si mund të parandaloni dhimbjen në testikul?

Jo të gjitha rastet e dhimbjes në testikul mund të parandalohen, por ka disa hapa që mund të ndërmerrni për të zvogëluar shkaqet themelore të kësaj dhimbje. Këto hapa përfshijnë:

-Veshja e një mbështetësi atletik për të parandaluar dëmtimin e testikujve

-Praktikimi i seksit të sigurt, përfshirë përdorimin e prezervativit, gjatë marrëdhënies seksuale

-Ekzaminimi i testikujve tuaj një herë në muaj për të vënë re ndryshime ose gunga

-Duke e zbrazur fshikëzën tuaj plotësisht kur urinoni për të ndihmuar në parandalimin e infeksioneve të traktit urinar

Nëse i praktikoni këto hapa dhe akoma përjetoni dhimbje testikulare, kërkoni menjëherë trajtim mjekësor.

/Ora News.tv/