Mushkëritë tuaja kanë një aftësi pothuajse "magjike" për të riparuar disa nga dëmet e shkaktuara nga pirja e duhanit - por vetëm nëse ndaloni, thonë shkencëtarët.

Mutacionet që çojnë në kancer të mushkërive janë konsideruar të jenë të përhershme dhe të vazhdojnë edhe pasi ndalohet pirja e duhanit.

Por gjetjet e papritura, të botuara në Nature, tregojnë se qelizat e pakta që shpëtojnë nga dëmtimi mund të riparojnë mushkëritë.

Efekti është parë edhe tek pacientët që kishin pirë duhan një paketë në ditë për 40 vjet para se të hiqnin dorë.

Mijëra kimikate të gjendura në duhan korruptojnë dhe mutatojnë ADN-në në qelizat tuaja të mushkërive - duke i shndërruar ato ngadalë nga të shëndetshmet në kanceroze.

Shumica dërrmuese e qelizave të marra nga rrugët e frymëmarrjes së duhanpirësit kishin pësuar ndryshim gjenetike.

Pasi dikush pushon pirjen e duhanit, janë këto qeliza që rriten dhe zëvendësojnë qelizat e dëmtuara në mushkëri.

Firma Sëindon u jep jo-duhanpirësve pushime shtesë

Në njerëzit që ndërprenë duhanin, deri në 40% të qelizave të tyre dukeshin njësoj si ato nga njerëzit që kurrë nuk kishin pirë duhan.

Dr. Peter Campbell, nga Instituti Sanger, për BBC Neës u shpreh: Ekziston një popullatë e qelizave që, si lloj, në mënyrë magjike plotësojnë rreshtimin e rrugëve të frymëmarrjes.

Një nga gjërat e jashtëzakonshme ishte se pacientët që kishin ndërprerë duhanin edhe pas 40 vjetësh, kishin rigjenerimin e qelizave që ishin plotësisht të pasigurta nga ekspozimi ndaj duhanit".

Studiuesit ende duhet të vlerësojnë se sa prej mushkërive janë riparuar. Studimi u përqëndrua në rrugët kryesore ajrore sesa në strukturat e vogla të quajtura alveole, ku oksigjeni kalon nga ajri që thithim në mushkëri.

Ka rreth 47,000 raste të kancerit të mushkërive në Mbretërinë e Bashkuar çdo vit. Gati tre të katërtat e tyre janë shkaktuar nga pirja e duhanit.

Studimet kanë treguar tashmë që njerëzit zvogëlojnë rrezikun e tyre për kancer të mushkërive pothuajse nga dita kur e ndërprenë duhanin.

Dr Rachel Orritt, nga Cancer Research në Mbretërinë e Bashkuar, u shpreh: Është një ide me të vërtetë motivuese që njerëzit që ndalojnë pirjen e duhanit, mund të korrnin përfitimet dy herë më shumë - duke parandaluar shumë dëme të lidhura me duhanin në qelizat e mushkërive dhe duke i dhënë mushkërive të tyre tyre mundësinë për t’u ekuilibruar.

/Ora News.tv/