Çfarë është herpesi gjenital?

Herpesi gjenital është një sëmundje seksualisht e transmetueshme (SST). Kjo SST shkakton plagë herpetike, të cilat janë fshikëza të dhimbshme (gunga të mbushura me lëng).  Rreth 16 përqind e njerëzve midis moshës 14 dhe 49 vjeç preken nga kjo sëmundje.

Shkaqet e herpesit gjenital

Dy lloje të virusit herpes Simplex shkaktojnë herpes gjenital: HSV-1 (i cili zakonisht shkakton plagë të ftohta) dhe HSV-2 (që zakonisht shkakton herpes gjenital).

Viruset futen në trupin tuaj përmes mukozës tuaj. Mukoza juaj është shtresa e hollë e indeve që drejtojnë hapjet e trupit tuaj. Ato mund të gjenden në hundën, gojën dhe organet gjenitale.

Pasi viruset janë brenda trupit tuaj, ato futen në qelizat tuaja dhe më pas qëndrojnë në qelizat nervore të legenit tuaj. Viruset kanë tendencë të shumohen ose përshtaten në mjediset e tyre shumë lehtë, gjë që e bën trajtimin e tyre të vështirë.

HSV-1 ose HSV-2 mund të gjendet në lëngjet trupore të personave të infektuar, përfshirë:

-Pështymë

-Spermë

-Sekrecione vaginale

Shfaqja e fshikëzave njihet si një shpërthim. Përhapja juaj e parë do të shfaqet dy ditë pasi të keni kontraktuar virusin, ose më vonë, ndoshta 30 ditë më vonë.

Simptomat e përgjithshme për meshkujt përfshijnë fshikëza në penis, scrotum, ose mollaqe (afër ose rreth anusit).

Simptomat e përgjithshme për femrat përfshijnë fshikëza rreth ose afër vaginës, anusit dhe mollaqeve.

Simptomat e përgjithshme si për meshkujt ashtu edhe për femrat janë si më poshtë:

Herpesat mund të shfaqen në gojën tuaj dhe në buzët, fytyrën dhe kudo tjetër që bie në kontakt me zonat e infektuara.

Zona e infektuar shpesh fillon të kruhet, ose shpohet, para shfaqjes aktuale të fshikëzave. Ato mund të bëhen të ulçeruara (plagë të hapura) dhe të lëngshme. Një kore mund të shfaqet mbi plagë brenda një jave nga shpërthimi.

Gjëndrat tuaja limfatike mund të fryhen. Gjëndrat limfatike luftojnë infeksionin dhe inflamacionin në trup.

Mund të keni dhimbje koke, dhimbje trupi dhe ethe.

Simptomat e përgjithshme për një fëmijë të lindur me herpes (marrë me anë të një lindje vaginale) mund të përfshijnë ulcerat në fytyrë, trup dhe organet gjenitale. Foshnjat që lindin me herpes gjenital mund të zhvillojnë komplikime dhe përvojë shumë të rënda:

-Verbëri

-Dëmtimi i trurit

-Vdekje

Diagnostifikimi i herpesit gjenital

Mjeku juaj zakonisht mund të diagnostikojë një infeksion të herpesit përmes një ekzaminimi vizual të plagëve të herpesit. Edhe pse nuk janë gjithmonë të nevojshme, mjeku juaj mund të konfirmojë diagnozën e tyre përmes testeve laboratorike.

Një test gjaku mund të diagnostikojë virusin e herpes simplex para se të pësoni një shpërthim. Bëni një takim me mjekun tuaj nëse mendoni se jeni ekspozuar ndaj herpesit gjenital, edhe nëse nuk po përjetoni ende ndonjë simptomë.

Si mund të trajtohet herpesi gjenital?

Trajtimi mund të zvogëlojë shpërthimet, por nuk mund t'ju shërojë nga viruset e herpesit të thjeshtë.

Medikamente

Ilaçet antivirale mund të ndihmojnë në shpejtimin e kohës së shërimit të plagëve tuaja dhe për të zvogëluar dhimbjen. Ilaçet mund të merren në shenjat e para të një shpërthimi (ndjesi shpimi gjilpërash, kruajtje dhe simptoma të tjera) për të zvogëluar simptomat.

Kujdesi në shtëpi

Përdorni pastrues të butë kur bëni dush në ujë të ngrohtë. Mbajeni vendin e infektuar të pastër dhe të thatë. Vishni rroba të lirshme pambuku për ta mbajtur zonën të rehatshme.

/Ora News.tv/