Shkrimi i plotë nga gazetari Ahmed El-Moslemany:

Ky  ishte udhëtimi im i parë në Shqipëri, vendi me një histori të lashtë që  daton që nga periudha ilire. Malet, luginat, fushat, deti Adriatik dhe  deti Jon, brigjet, qytetet dhe fermat e bënë këtë vend, i cili ka një  popullsi prej 3 milionësh, një destinacion turistik.
Aty takova  Ambasadorin e nderuar të Egjiptit Mohamed Khalil, si dhe këshilltarët e  Presidentit dhe profesorë të Universitetit të Tiranës, intelektualë dhe  ekonomistë nga elita shqiptare.  Dhe më pas pata nderin të takoja  Presidentin Ilir Meta.

E përshkrova në këmbë distancën nga hoteli  në pallatin presidencial, sepse është shumë joshëse të ecësh në zona të  përcaktuara për këmbësorë. Është gjithashtu e mundur që dikush të  përjetojë historinë bashkëkohore të Shqipërisë vetëm duke ecur nëpër  rrugët e saj. Këto ndërtesa datojnë që nga epoka mbretërore ku jetoi  mbreti Ahmet Zogu, i cili ishte mik i mbretit egjiptian Farouk. Ato  ndërtesa i përkasin epokës komuniste ku sundonte Enver Hoxha. Dhe  ndërtesat bashkëkohore përfaqësojnë Shqipërinë e re.

Presidenti  Meta posedon një entuziazëm tejet tërheqës; ai ka qenë ministër i  jashtëm, kryetar i parlamentit dhe kryeministër. Ai ka një vizion të  qartë për vendin e tij dhe botën. Ai gjithashtu sheh bashkëpunim  strategjik të mundshëm në Pellgun e Mesdheutmidis Shqipërisë dhe  Egjiptit, sepse Egjipti është porta për Afrikën dhe botën Arabe. Po  kështu, Shqipëria është porta për Ballkanin dhe Evropën. Të dy vendet  bien dakord për modernitetin dhe paqen dhe kundërshtojnë ekstremizmin  dhe luftërat.

Meta ishte presidenti i parë shqiptar që vizitoi  Egjiptin në 60 vjet. Kur e pyeta për përshtypjen e tij, ai u përgjigj:  "Unë isha shumë i lumtur që vizitova Egjiptin dhe takova Presidentin  Abdel-Fattah Al-Sisi. Egjipti është një partner i rëndësishëm për ne.  Shqipëria nuk është një vend i madh dhe nuk mund të ketë marrëdhënie me  të gjitha vendet e botës. Por përmes Egjiptit ne mund të jemi miq të të  gjithë miqve të saj. Shqipëria është e rëndësishme edhe për Egjiptin.  Shqiptarët, të cilët janë në çdo pjesë të Ballkanit, veçanërisht në  Kosovë dhe Maqedoni dhe në çdo vend tjetër, janë miq të vërtetë të  Egjiptit. Kam vizituar projektet gjigande; Kanali i Ri i Suezit dhe  Muzeu i Madh Egjiptian. Vlerësimi im është që Egjipti po ecën në  drejtimin e duhur”.

Presidenti ka besim të plotë tek Evropa. Ai  tha: "BE tani nuk është në gjendjen e saj më të mirë. Sidoqoftë,  Bashkimi Evropian është ndërmarrja më e mirë njerëzore, ku përparimi  ekonomik ecën paralelisht me përparimin e të drejtave të njeriut dhe  qytetarëve. Situata e BE do të përmirësohet pas reformave të reja. "

Presidenti  Meta beson se Ballkani Perëndimor do të bashkohet me BE një ditë dhe se  kjo është në interes edhe të vetë BE-së. E gjithë popullsia dhe pesha e  Ballkanit Perëndimor është e barabartë me Rumaninë.

Kur e pyeta  Presidentin shqiptar për pikëpamjen e tij për ngritjen e së djathtës  populiste në Evropë, ai tha se kjo ishte prova e dështimit të së majtës.  Për shkak se e majta, e cila solli modernizimin e Evropës, nuk mundi  t'i përgjigjej kërkesave të njerëzve. Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që  kontinenti nuk do të rigjejë rrugën e nisur dhe mbledhë fuqinë e tij.
Presidenti shqiptar beson në paqen rajonale dhe kur e pyeta për marrëdhëniet e tij me Turqinë dhe Greqinë ai tha, "Marrëdhënia e Shqipërisë me Greqinë është jashtëzakonisht e rëndësishme ... ne ishim dhe do të mbetemi fqinj. Të dy ne jemi anëtarë në NATO. Kemi  një minoritet Grek në Shqipëri dhe ka një numër të madh të shqiptarëve  që jetojnë në Greqi.

Lidhja jonë me Turqinë është gjithashtu historike. Ne kemi interesa të mëdha ekonomike dhe të dy jemi anëtarë në NATO. Por  unë do të doja të shprehesha qartësisht se:  është e rëndësishme për  Shqipërinë që problemet midis vendeve të tjera nuk duhet të ndikojnë tek  ne. Nuk është detyrë e Shqipërisë të luajë rolin e arbitrit në  konfliktet dhe problemet që ndodhin në vendet e tjera".

Unë e  pyeta presidentin për shqetësimin që ngrenë disa intelektualë në lidhje  me "Shqipërinë e Madhe" dhe nëse kjo ide ishte serioze. Ai tha, "Të  gjithë shqiptarët kanë një projekt të përbashkët. Ky është bashkimi me  Europën. Ideja e Shqipërisë së Madhe nuk është aspak e mundshme.  Projekti “Serbia e Madhe” dështoi. Ne po jetojmë në një rajon të  ndërlikuar. Nuk ka vend 'të pastër etnikisht' në Ballkan. Është çmenduri  e plotë të flasim për projekte ekspansioniste në këtë aspekt."

Unë  i thashë Presidentit Meta se ai kishte paralajmëruar kundër përpjekjeve  për të përçarë shoqërinë politike dhe për të krijuar një shtet paralel  në Shqipëri dhe Kosovë, dhe e pyeta nëse ai ende besonte këtë.

Presidenti  u përgjigj, "Ne po jetojmë në një botë në të cilën [ne shohim] ndikimin  e personaliteteve apolitike dhe lojtarëve [të huaj], veçanërisht  OJQ-ve. Këto janë pjesë e rreziqeve të globalizmit.

Është shumë e rëndësishme të mbrohet sovraniteti i njerëzve në mënyrë që të ruhet sovraniteti i shtetit."

Takimi  im me presidentin shqiptar zgjati për gati një orë. E vlerësoj shumë që  ai më priti pavarësisht angazhimeve të tij të shumta dhe më pas pashë  pallatin presidencial të mbushur me njerëz për shkak të pritjes së një  vizite të kryeministrit italian. Presidenti kishte planifikuar të  vizitojë Monakon dhe Japoninë në kuadrin e politikës së tij për të bërë  miq me të gjitha vendet e botës.

 "Historia e shtetit egjiptian  shkon në më shumë se 7,000 vjet dhe ne kemi hasur në kufijtë tanë shumë  luftëra dhe probleme për shekuj të gjatë. Sidoqoftë, një dhuratë e  shkëlqyeshme erdhi përtej kufijve tanë dhe ne nuk mund ta harrojmë kurrë  ... Ai ishte udhëheqësi i vendit tonë me origjinë shqiptare Mohamed Ali  Pasha,"i thashë Presidentit Meta./Ora News.tv/