Rreth 50 konkurrentë kanë mbetur në mënyrë të paligjshme në Australi pasi u zhdukën gjatë Lojërave të Komonuelthit të këtij viti.

Afërsisht 200 të tjerë po aplikojnë për statusin e refugjatit.

Australia ka paralajmëruar se do të deportojë të gjithë ata që qëndrojnë në vend ilegalisht, pasi dhjetra konkurrentë, duke përfshirë shumë nga Afrika, u zhdukën nga konkursi.

Numri i sportistëve që qëndrojnë ilegalisht është rritur në mënyrë dramatike për shkak të ngjarjeve ndërkombëtare sportive.

Malisa Golightly, nga departamenti i punëve të brendshme, tha në Senat të hënën se qeveria nuk kishte "kontakt" me atletët e humbur, por shtoi: "Ne e dimë se ata nuk janë larguar".

Ajo shtoi se rreth 190 nga 205 atletë dhe zyrtarë që janë në Australi në mënyrë legale po kërkojnë viza mbrojtjeje. Ndërsa numri i mbetur po aplikon për vizë biznesi ose viza të tjera.

Mediat australiane spekuluan se rreth 20 deri në 100 atletë ishin larguar gjatë Lojrave të Bregdetit të Artë, i cili përfundoi më 15 prill.

Ata përfshinin tetë anëtarë të delegacionit të Kamerunit, si dhe pjesëmarrës nga Uganda, Sierra Leone dhe Ruanda.

Atletë të tjerë janë zhdukur gjatë ngjarjeve të mëdha sportive ndërkombëtare, edhe pse jo në këtë shkallë.

Gjatë Lojërave Olimpike të Londrës 2012, 21 atletë dhe trajnerë u zhdukën dhe shumë prej tyre ende nuk janë gjetur. Më shumë se 80 gjithashtu janë paraqitur për azil në të njëjtën periudhë.

Dhe kur Australia mbajti Lojrat e Komonuelthit, në vitin 2006, më shumë se 40 atletë dhe zyrtarë kërkuan azil.

/Ora News.tv/