Sëmundja e Parkinsonit është një sëmundje progresive e sistemit nervor që ndikon në lëvizje. Simptomat fillojnë gradualisht, ndonjëherë me një dridhje mezi të dukshme në vetëm një dorë. Dridhjet janë të zakonshëm, por çrregullimi gjithashtu zakonisht shkakton ngurtësi ose ngadalësim të lëvizjes.

Në fazat e hershme të sëmundjes së Parkinsonit, fytyra juaj mund të tregojë pak ose aspak shprehje. Krahët nuk mund të lëkunden kur ecni. Fjalimi juaj mund të bëhet i butë ose i paqartë. Simptomat e sëmundjes së Parkinsonit përkeqësohen ndërsa gjendja juaj përparon me kalimin e kohës.

Edhe pse sëmundja e Parkinsonit nuk mund të shërohet, medikamentet mund të përmirësojnë ndjeshëm simptomat tuaja. Herë pas here, mjeku juaj mund të sugjerojë kirurgji për të rregulluar rajone të caktuara të trurit tuaj dhe për të përmirësuar simptomat tuaja.

Simptomat

Shenjat dhe simptomat e sëmundjes së Parkinsonit mund të jenë të ndryshme për të gjithë. Shenjat e hershme mund të jenë të buta dhe të kalojnë pa u vënë re. Simptomat shpesh fillojnë në njërën anë të trupit tuaj dhe zakonisht mbeten më keq në atë anë, edhe pasi simptomat fillojnë të prekin të dy palët.

Shenjat dhe simptomat e Parkinsonit mund të përfshijnë:

Dridhje: Një dridhje, ose një lëkundje, zakonisht fillon në një gjymtyrë, shpesh dorën ose gishtat. Dora juaj mund të dridhet kur është në pushim.

Lëvizja e ngadalësuar (bradykinesia): Me kalimin e kohës, sëmundja e Parkinsonit mund të ngadalësojë lëvizjen tuaj, duke i bërë detyrat e thjeshta të vështira dhe të kërkojnë kohë. Hapat tuaja mund të bëhen më të shkurtëra kur ecni. Mund të jetë e vështirë të çoheni nga një karrige. Ju mund të tërhiqni këmbët ndërsa përpiqeni të ecni.

Muskujt e ngurtë: Ngurtësia e muskujve mund të ndodhë në çdo pjesë të trupit tuaj. Muskujt e ngurtë mund të jenë të dhimbshëm dhe të kufizojnë gamën tuaj të lëvizjes.

Qëndrimi i dëmtuar dhe ekuilibri: Qëndrimi juaj mund të bëhet i ndërprerë, ose mund të keni probleme bilanci si rezultat i sëmundjes së Parkinson.

Humbja e lëvizjeve automatike: Ju mund të keni një aftësi të zvogëluar për të kryer lëvizje të pavetëdijshme, duke përfshirë fryrje, buzëqeshje ose lëkundje të krahëve kur ecni.

Ndryshimet e të folurit: Ju mund të flisni butë ose hezitoni para se të flisni. Fjalimi juaj mund të jetë shumë i avashtë.

Ndryshon shkrimi juaj: Mund ta keni të vështirë të shkruar, dhe shkrimi juaj mund të duket i vogël.

Kur të shikoni një mjek

Vizitohuni tek mjeku juaj nëse keni ndonjë nga simptomat që lidhen me sëmundjen e Parkinson - jo vetëm për të diagnostikuar gjendjen tuaj, por edhe për të përjashtuar shkaqe të tjera për simptomat tuaja.

Shkaqet

Në sëmundjen e Parkinsonit, qelizat e caktuara nervore (neuronet) në tru gradualisht prishen ose vdesin. Shumë nga simptomat janë për shkak të një humbje të neuroneve që prodhojnë një mesazh kimik në trurin tuaj të quajtur dopamine. Kur nivelet e dopaminës zvogëlohen, ajo shkakton aktivitet jonormal të trurit, duke çuar në simptoma të sëmundjes së Parkinsonit.

Shkaku i sëmundjes së Parkinsonit është i panjohur, por disa faktorë duket se luajnë një rol, duke përfshirë:

Gjenet tuaja: Studiuesit kanë identifikuar mutacione gjenetike specifike që mund të shkaktojnë sëmundjen e Parkinsonit. Por këto janë të rralla, përveç në raste të rralla me shumë anëtarë të familjes të prekur nga sëmundja e Parkinsonit.

Sidoqoftë, variacione të caktuara gjenesh duket se rrisin rrezikun e sëmundjes së Parkinsonit.

Shkaktarët e mjedisit: Ekspozimi ndaj toksinave të caktuara ose faktorëve mjedisorë mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së mëvonshme të Parkinsonit, por rreziku është relativisht i vogël.

Studiuesit kanë vërejtur gjithashtu se shumë ndryshime ndodhin në trurin e njerëzve me sëmundjen e Parkinsonit, megjithëse nuk është e qartë pse ndodhin këto ndryshime. Këto ndryshime përfshijnë:

Prania e trupave Leëy: Tufat e substancave specifike brenda qelizave të trurit janë shënues mikroskopik të sëmundjes së Parkinsonit. Këto quhen trupa Leëy, dhe studiuesit besojnë se këto trupa Leëy mbajnë një të dhënë të rëndësishme për shkakun e sëmundjes së Parkinsonit.

Alpha-sinuclein është gjetur në trupat Leëy. Edhe pse shumë substanca gjenden brenda trupave Leëy, shkencëtarët besojnë se një e rëndësishme është proteina natyrale dhe e përhapur e quajtur alfa-sinuclein (a-synuclein). Është gjetur në të gjitha trupat Leëy në një formë të grumbulluar që qelizat nuk mund të prishen. Ky është aktualisht një fokus i rëndësishëm në mesin e studiuesve të sëmundjes së Parkinsonit.

Faktoret e rrezikut

Faktorët e rrezikut për sëmundjen e Parkinsonit përfshijnë:

Mosha: Të rinjtë rrallëherë përjetojnë sëmundjen e Parkinsonit. Ajo zakonisht fillon në jetën e mesme ose të vonë, dhe rreziku rritet me moshën. Njerëzit zakonisht preken nga kjo sëmundje rreth moshës 60 vjeç ose më të vjetër.

Trashëgim: Pasja e një të afërmi me sëmundjen e Parkinsonit rrit shanset që ju të prekeni nga kjo sëmundje. Sidoqoftë, rreziqet tuaja janë akoma të vogla nëse nuk keni shumë të afërm në familjen tuaj me sëmundjen e Parkinsonit.

Gjinia: Burrat kanë më shumë të ngjarë të preken nga sëmundja e Parkinsonit sesa gratë.

Ekspozimi ndaj toksinave: Ekspozimi i vazhdueshëm ndaj herbicideve dhe pesticideve mund të rrisë pak rrezikun tuaj nga sëmundja e Parkinson.

Komplikimet

Sëmundja e Parkinsonit shpesh shoqërohet nga këto probleme shtesë, të cilat mund të shërohen:

Vështirësitë e të menduarit: Ju mund të përjetoni probleme njohëse (çmenduri) dhe vështirësi në të menduar. Këto zakonisht ndodhin në fazat e mëvonshme të sëmundjes së Parkinsonit. Problemet e tilla njohëse nuk janë shumë të përgjegjshme ndaj ilaçeve.

Depresioni dhe ndryshimet emocionale: Ju mund të përjetoni depresion, ndonjëherë në fazat shumë të hershme. Marrja e trajtimit për depresionin mund ta bëjë më të lehtë trajtimin e sfidave të tjera të sëmundjes së Parkinsonit.

Ju gjithashtu mund të pësoni ndryshime të tjera emocionale, të tilla si frika, ankthi ose humbja e motivimit. Mjekët mund të ju japin ilaçe për të trajtuar këto simptoma.

Probleme të gëlltitjes: Ju mund të zhvilloni vështirësi gjatë gëlltitjes ndërsa gjendja juaj përparon. Pështyma mund të grumbullohet në gojën tuaj për shkak të gëlltitjes së ngadaltë, gjë që çon në tretje.

Probleme me përtypjen dhe ngrënien: Sëmundja e Parkinsonit në fazën e vonë ndikon në muskujt në gojën tuaj, duke e bërë të vështirë përtypjen. Kjo mund të çojë në mbytje dhe ushqim të dobët.

Problemet e gjumit dhe çrregullimet e gjumit: Njerëzit me sëmundjen e Parkinsonit shpesh kanë probleme me gjumin, përfshirë zgjimin shpesh gjatë natës, zgjoheni herët ose bien në gjumë gjatë ditës.

Njerëzit gjithashtu mund të pësojnë një çrregullim të shpejtë të lëvizjes së syve në sjelljen e gjumit, i cili përfshin të vepruarit e ëndrrave tuaja. Ilaçet mund të ndihmojnë problemet tuaja të gjumit.

Probleme të fshikëzës: Sëmundja e Parkinsonit mund të shkaktojë probleme të fshikëzës, duke përfshirë paaftësinë për të kontrolluar urinën ose duke pasur vështirësi në urinim.

Kapsllëk: Shumë njerëz me sëmundjen e Parkinsonit zhvillojnë kapsllëk, kryesisht për shkak të një trakti të ngadalshëm tretës

Ju gjithashtu mund të përjetoni:

Presioni i gjakut ndryshon. Ju mund të keni marramendje ose kokë të lehtë kur qëndroni për shkak të një rënie të papritur të presionit të gjakut (hipotension ortostatik).

Mosfunksionim i nuhatjes: Ju mund të keni probleme me ndjenjën tuaj të nuhatjes. Ju mund të keni vështirësi në identifikimin e aromave të caktuara ose ndryshimin midis aromave.

Lodhje: Shumë njerëz me sëmundjen e Parkinsonit humbin energji dhe përjetojnë lodhje, veçanërisht më vonë gjatë ditës. Shkaku nuk dihet gjithmonë.

Dhimbje: Disa njerëz me sëmundjen e Parkinsonit përjetojnë dhimbje, qoftë në zona specifike të trupave të tyre, ose në të gjithë trupat e tyre.

Mosfunksionim seksual: Disa njerëz me sëmundjen e Parkinsonit vërejnë një ulje të dëshirës seksuale ose performancës.

Parandalim

Për shkak se arsyeja e Parkinson është e panjohur, mënyrat e provuara për të parandaluar sëmundjen gjithashtu mbeten një mister.

Disa hulumtime kanë treguar që ushtrimet e rregullta aerobike mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjes së Parkinsonit.

Disa hulumtime të tjera kanë treguar që njerëzit që pinë kafeinë - e cila gjendet në kafe, çaj dhe kola - marrin sëmundjen e Parkinsonit më rrallë se sa ata që nuk e pinë atë. Sidoqoftë, ende nuk dihet nëse kafeina në të vërtetë mbron nga prekja e Parkinson, apo është e lidhur në ndonjë mënyrë tjetër. Aktualisht nuk ka prova të mjaftueshme për të sugjeruar pirjen e pijeve të kafeinës për t’u mbrojtur nga Parkinson. Çaji jeshil lidhet gjithashtu me një rrezik të zvogëluar të zhvillimit të sëmundjes së Parkinsonit.

/Ora News.tv/