Njerëzit e infektuar nga koronavirusi i ri kanë tendencë të zhvillojnë simptoma rreth pesë ditë pas ekspozimit, dhe pothuajse gjithmonë brenda dy javësh, sipas një studimi të botuar të hënën.

Kjo periudhë e karantimit është në përputhje me vlerësimet e mëparshme nga zyrtarët e shëndetit publik, dhe gjetjet sugjerojnë që 14 ditët e karantinës janë të përshtatshme për njerëzit që janë potencialisht të ekspozuar ndaj koronavirusit.

Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve kanë përdorur atë standard gjatë pandemisë aktuale - duke rekomanduar që njerëzit të vetë-karantohen për dy javë pasi kanë udhëtuar në vendet me transmetim të gjerë koronavirus, të tilla si Italia apo Koreja e Jugut.

Hulumtimi i Justin Lessler, një autor i studimit dhe një profesor i asociuar i epidemiologjisë në Shkollën e Shëndetit Publik Johns Hopkins Bloomberg i botuar në revistën Annals of Medicine, gjithashtu tregon se simptomat për virusin - siç janë kontrollet e temperaturës në një aeroport - mund të mungojnë tek njerëzit e infektuar kohët e fundit.

Duke  vlerësuar situatën në Wuhan, studiuesit shprehen se simptomat e një personi të infektuar me koronavirus mund të shfaqen pas 5 ditësh dhe shumë rrallë pas 12 ditësh.

Bill Hanage, një profesor i asociuar i epidemiologjisë në Harvard T.H. Shkolla e Shëndetit Publik Chan shprehet se njerëzit mund të jenë në gjendje të përhapin virusin para shfaqjes së simptomave ose pa u ndjerë aspak i sëmurë.

/Ora News.tv/