"Burrat që kanë kryer seks oral në pesë ose më shumë gra janë në rrezik më të madh të zhvillimit të kancerit të kokës dhe qafës, veçanërisht nëse pinë duhan," raporton Evening Standard.

Këtë përfundim e ka nxjerrë një studim në SH.B.A., i cili ka testur 9,425 persona të moshës 20 deri 59 vjeç, ku siguruan informacione për numrin e partnerëve të seksit oral dhe ishin testuar për virusin oral papilloma njerëzor (HPV).

HPV është një virus që mund të infektojë membranat me lagështi. Disa tendosje mund të rrisin rrezikun e kancerit të qafës së mitrës tek gratë, dhe nëse gjenden shtame të veçanta në gojë, kjo mund të rrisë rrezikun e kancerit të gojës dhe fytit. Virusi mund të shkaktojë edhe lythat gjenitale.

Studiuesit zbuluan se 6% e burrave dhe 1% e grave mbartin llojet e mundshme të shkaktimit të kancerit të HPV në gojën e tyre. Ata vunë re që kjo ishte më e zakonshme tek duhanpirësit dhe te burrat me një numër në rritje të partnerëve që kanë kryer seks oral.

Ata gjithashtu shikuan të dhënat e regjistrit për të parë se sa të zakonshëm ishin kanceret e gojës dhe fytit te njerëzit që mbartin këto shtame të dëmshme HPV oral dhe zbuluan se është ende shumë e rrallë: vlerësohet në 7 në 1000 burra dhe 2 në 1.000 gra.

Prandaj njerëzit nuk duhet të shqetësohen shumë nga këto gjetje - por kjo nuk e bën më pak të rëndësishme praktikimin e seksit të sigurt. Nëse jeni të shqetësuar për rrezikun e mundshëm nga seksi oral, përdorni një digë dentare - një copë latex që mbulon vaginën dhe anusin dhe ju mbron nga një sërë infeksionesh seksualisht të transmetueshme.

Ka pasur një trend të rritjes së rrezikut të infeksionit pasi numri i partnerëve të seksit oral është rritur (10 ose më shumë partnerë: rrezik 11,1%; 5-9 partnerë: 3.3% rrezik; 2-4 partnerë: 2.5% rrezik; 1 partner: 1.1% rreziku; 0 partnerë: 1.2% rrezik)./Ora News.tv/