Koronavirusi dëmton trurin dhe sistemin nervor e gjysmës së pacientëve të sëmurë rënde nga koronavirusi dhe një e treta e të gjithë rasteve mund të kenë simptoma të tilla si të folurit ngathët, dhimbje nervore, dhimbje koke etj ka gjetur një studim mbi pacientët me COVID-19 në qytetin kinez të Wuhan.

Në studim, neurologu Bo Hu nga Universiteti i Shkencave dhe Teknologjisë Huazhong dhe kolegët e tij analizuan 214 pacientë me COVID-19 nga Wuhan, Kinë, qyteti ku u shfaq shpërthimi, midis mesit të janarit dhe mesit të shkurtit.

Të gjithë pacientët u trajtuan në një nga tre qendrat e përkushtuara të kujdesit special në Spitalin Union të Universitetit.

Ekspertët i klasifikuan simptomat neurologjike në njërën nga tre kategoritë, e para nga të cilat ishin manifestimet e sistemit nervor qendror - duke përfshirë marramendje, dhimbje koke, vetëdije të dëmtuar, sëmundje akute cerebrovaskulare, ataksi dhe konfiskim.

Kategoritë e tjera ishin manifestime të sistemit nervor periferik (dëmtimi i shijes, dëmtimi i erës, dëmtimi i shikimit dhe dhimbja nervore) dhe manifestimet e dëmtimit muskulor skeletik.

“Në përgjithësi, 78 pacientë (36.4 përqind) kishin manifestime neurologjike”, shkruajnë studiuesit në punimin e tyre.

"Në krahasim me pacientët me infeksion jo të rëndë, pacientët në gjendje të rëndë, kishin më shumë çrregullime themelore, veçanërisht hipertension dhe treguan më pak simptoma tipike të COVID-19, të tilla si ethe dhe kollë", shtuan ata.

'Pacientët me infeksion më të rëndë kishin manifestime neurologjike, të tilla si sëmundje akute cerebrovaskulare akute (5 vs 1), vetëdije të dëmtuar (13 vs 3) dhe lëndime të muskujve skeletorë (17 vs 6).'

"Gjatë periudhës epidemike të COVID-19, kur shohim pacientë me manifestime neurologjike, klinikët duhet të dyshojnë për infeksion të rëndë koronavirus 2 të sindromës akute të frymëmarrjes si një diagnozë diferenciale," thanë studiuesit.

"Vëzhgimet e komplikimeve neurologjike tek pacientët pozitivë COVID-19 janë të vlefshme për tu shënuar, por nuk duhet të shkëputet përqendrimi në patologjinë kryesore të distresit të frymëmarrjes," komentoi virologu Ian Jones nga Universiteti i Leximit.

"Për momentin komplikimet neurologjike mund të konsiderohen më së miri si pasojë e ashpërsisë së sëmundjes COVID-19 sesa një shqetësim i ri i veçantë."

Gjetjet e plota të studimit u botuan në revistën JAMA Neurology.

/Ora News.tv/