Një trajtim 1000-vjeçar për infeksione në sy mund të jetë çelësi për të vrarë bakteret rezistente ndaj antibiotikëve, thonë ekspertët.

Shkencëtarët rikrijuan një ilaç Anglo-Sakson të Shekullit 9, duke përdorur qepë, hudhra dhe një pjesë të stomakut të një lope.

Ata u çuditën kur e gjetën atë pothuajse plotësisht të fshirë nga stafilokoku aureus rezistent ndaj meticilinës, i njohur ndryshe si MRSA.

Gjetjet e tyre do të paraqiten në një konferencë kombëtare të mikrobiologjisë.

Ilaçi u gjet në Leechbook të Bald - një dorëshkrim i vjetër anglez që përmbante udhëzime për trajtime të ndryshme të mbajtura në Bibliotekën Britanike.

Ekspertja anglo-saksone Dr Christina Lee, nga Universiteti i Nottingham, përktheu recetën e një "salvate syri", e cila përfshin hudhrën, qepën ose rrjedhjet, verën dhe bilancin e lopës.

Ekspertët nga ekipi i mikrobiologjisë së universitetit rikrijuan ilaçin dhe më pas e testuan atë në kultura të mëdha të MRSA.

Analizë

Tom Feilden, redaktor i shkencës Programi Sot

Libri Leechbook është një nga shembujt më të hershëm të asaj që mund të quhet lirshëm një libër mjekësor

Duket se mjekët anglo-saksonë në të vërtetë mund të kenë praktikuar diçka mjaft afër metodës moderne shkencore, me theksin e saj në vëzhgimin dhe eksperimentimin.

Leechbook i Bald mund të mbajë disa mësime të rëndësishme për betejën tonë moderne me rezistencën anti-mikrobike.

Në secilin rast, ata testuan përbërësit individualë kundër baktereve, si dhe ilaçin dhe një zgjidhje kontrolli.

Ata gjetën ilaçin i cili vret deri në 90% të baktereve MRSA dhe besojnë se është efekti i recetës sesa një përbërës i vetëm.

Dr Lee tha që ka shumë libra të ngjashëm mesjetar me trajtime për ato që duket se janë infeksione bakteriale.

Ajo tha se kjona tregon se  njerëzit po kryenin studime të hollësishme shkencore shekuj përpara se të zbuloheshin bakteret.

/Ora News.tv/