Qeveria federale e Shteteve të Bashkuara të Amerikës do t'i paguajë prodhuesit të vaksinave Novavax 1.6 miliardë dollarë për të përshpejtuar zhvillimin e 100 milion dozave të një vaksine për koronavirusin deri në fillim të vitit të ardhshëm, tha ndërmarrja të martën.

Marrëveshja është më e madhja që administrata Trump ka bërë deri më tani me një kompani si pjesë e Operacionit Warp Speed, përpjekja e gjerë federale për të vënë në dispozicion vaksinat dhe trajtimet për koronavirusin në dispozicion të publikut amerikan sa më shpejt që të jetë e mundur.

Duke vepruar kështu, qeveria ka vendosur një bast të rëndësishëm për Novavax, një kompani me qendër në Maryland që nuk ka sjellë kurrë një produkt në treg.

Shpejtësia e Operacionit Warp është një përpjekje shumë-agjenciale që kërkon të realizojë zotimin e Presidentit Trump për të vënë në dispozicion një vaksinë koronavirusi deri në fund të vitit, por shtrirja e plotë e projektit është ende e paqartë. Zyrtarët kanë refuzuar të rendisin që vaksinat dhe trajtimet janë pjesë e Speed Warp Operation.

Në një intervistë të dielën, presidenti dhe shefi ekzekutiv i Novavax, Stanley C. Erck fillimisht tha se ai nuk ishte i sigurt se fondi prej 1.6 miliardë dollarësh vinte nga qeveria.

Një zëdhënëse e Novavax më vonë tha që paratë vijnë nga një "bashkëpunim" midis Departamentit të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore dhe Departamentit të Mbrojtjes.

Në maj, administrata njoftoi se po jepte deri në 1.2 miliard dollarë si pjesë e Operacionit Ëarp Speed për farmacistin britanik AstraZeneca, i cili ka thënë se vaksina e saj mund të vihet në dispozicion deri në tetor.

Katër kompani të tjera - Moderna Therapeutics, Johnson & Johnson, Merck dhe Sanofi - kanë marrë gjithashtu ndihmë federale për vaksinat e tyre eksperimentale të koronavirusit.

/Ora News.tv/