Pak njerëz e dinë se numri mesatar i spermës së burrit ka rënë në mënyrë të qëndrueshme gjatë 40 viteve të fundit. Ky fakt duhet t’i trembë të gjithë, sidomos burrat. Sidoqoftë, shëndeti i spermës është gjëja e fundit në mendjen e shumicës së burrave. Se si ndikon ushqimi në spermë është edhe më larg nga vetëdija jonë kolektive.

Atëherë, pse bie cilësia e spermës? A është vërtet problem ky? A mund ta fajësojmë atë për ushqimet që po hamë? Ky artikull trajton këto pyetje dhe ndan disa këshilla të ushqimit miqësore me spermatozoidet.

A është vërtet një problem rënia e cilësisë së spermës?

Po, është problem. Një studim i fundit thotë se numërimi mesatar i spermës ka rënë me 59 përqind gjatë 38 viteve të fundit ku shumë çifte po të përballen me vështirësi me pjellorinë.

Pse numri i spermës po bie? A po vret spermën dieta jonë?

Askush nuk e di pse numëri i spermës po bien në mënyrë të shpejtë. Disa thonë që sperma po zhduket sepse burrat kanë filluar të kalojnë një kohë të gjatë para laptopit të tyre. Të tjerët fajësojnë nxehtësinë e krijuar nga telefonat celularë në xhepat e pantallonave. Obeziteti është një faktor i mundshëm. Mjeët e dinë se rënia ka të ngjarë për shkak të një sërë faktorësh. Ajo që hamë është gjithmonë fajtor për çdo problem shëndetësor. Prandaj, disa studime sugjerojnë se konsumimi i ushqimeve të caktuara mund të dëmtojë spermën. Lajmi i mirë është se ka edhe ushqime që mund të përmirësojnë cilësinë e spermës.

Pesë ushqime që ulin shëndetin e spermës

1. Mish i përpunuar

Kjo nuk është për t'u habitur - studimet e fundit lidhin mishin e përpunuar me të gjitha llojet e sëmundjeve, këtu përfshihen Hot-dogët, sallami, mishi i viçit, proshutën, etj. Disa studime lidhin ngrënien e mishit të kuq të përpunuar me ulje e numrit të spermës dhe lëvizshmëri të ndryshuar të spermës. Nuk është e qartë se si këto ushqime ndikojnë në spermën, por duket se efekti nuk është pozitiv. Vëmendje! Të njëjtat studime nuk gjetën një lidhje midis ngrënies së pulës dhe shëndetit të zvogëluar të spermës.

2. Yndyrnat 

Studiuesit kryesisht shqetësohen për yndyrnat që rritin rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Fatkeqësisht, shqetësimet nuk ndalen këtu. Një studim spanjoll i vitit 2011 lidhi rritjen e konsumit të yndyrave trans me ulje të numrit të spermës.

3. Produkte të sojës

Produktet e sojës përmbajnë fitoestrogjene - përbërës të ngjashëm me estrogjenin që vijnë nga bimët. Një studim i 99 burrave nga klinikat e fertilitetit në Boston arriti në përfundimin se marrja e tepërt e sojës mund të ulë përqendrimin e spermës.

4. Pesticide dhe bisphenol a (BPA)

Sinqerisht, këto janë ndoshta më të frikshmet në listë sepse nuk janë ushqime, por ato gjithsesi përfundojnë në ato që hamë. Plus, ata janë kudo. Natyrisht, pesticidet përfundojnë në perime dhe fruta. Ata gjithashtu përfundojnë në mish dhe peshk nga uji që pijnë. BPA është në shumicën e paketimeve dhe kanaçeve ushqimore. Ai ngadalë shuhet në ushqimet që hamë. Të dyja BPA dhe kimikatet brenda pesticideve veprojnë si ksenogjene — kimikate që imitojnë estrogjenin. Ashtu si fitoestrogjenet në soje, xenoestrogjenet mund të bëjnë kërdi në përqendrimin e spermës.

5. Produkte të qumështit me yndyrë të lartë

Qumështi mund të "bëjë një trup të mirë", nëse nuk e përfshini spermën si pjesë të trupit. Studimi i Rochester Young's's Study, një analizë e spermës dhe dietë nga 189 burra të moshës 18-22 vjeç, tregoi se produktet e qumështit me yndyrë të lartë (qumështi i plotë, kremi dhe djathi) shoqërohen me ulje të lëvizshmërisë së spermës dhe formës anormale të spermës. Një shkak për këtë mund të jenë edhe steroidet seksuale që u jepen lopëve.

/Ora News.tv/