Manipulimi psikologjik në një marrëdhënie është një mënyrë për të treguar fuqi dhe kontroll mbi një person tjetër. Ju mund ta mësoni dhe parandaloni atë nëse nuk doni të jeni viktimë. Sidoqoftë, është e rëndësishme të dini se duhet të jeni të kujdesshëm dhe të sjellshëm, sepse nuk duhet të përkeqësoni situatën dhe të prishni marrëdhënien tuaj.

Në këtë artikull, ju mund të gjeni 8 forma të fshehura të manipulimit dhe mënyra për ta shmangur atë.

  • Ata ju mposhtin me fakte dhe statistikat e tyre personale

Quhet "ngacmim intelektual". Me fjalë të thjeshta, partneri juaj mund t'ju mbushë çdo ditë me shumë informacion interesant dhe të tregojë njohuritë dhe aftësitë e tyre. Në këtë situatë, mund të ndjeheni budallenj nëse nuk dini si të mbroheni.

Si ta shmangni atë:

-Para së gjithash, duhet të kuptoni se nëse partneri juaj është i mirë në disa fusha, ju jeni të mrekullueshëm në disa fusha të tjera.

-Flisni për diçka që e dini të dy që mos ndihet keq as njëri as tjetri.

-Mos lejoni askënd të thotë se jeni budalla. Kërkoni respekt, por bëjeni atë në një mënyrë të qetë dhe të sjellshme.

2. Në një situatë ata mund të shprehin se janë të lumtur me ju, por do nxjerrin diçka tjetër që nuk i pëlqen tek ju

"Po, unë jam i lumtur që u takuam me miqtë e tu, por u mërzita pak." Kjo lloj frazë është një mënyrë për t'ju bërë të ndiheni fajtorë.

Manipuluesit gjithmonë përpiqen të tregojnë se ata po bëjnë punën më të mirë dhe ju thjesht nuk e shihni atë ose nuk e vlerësojnë atë.

Si ta shmangni atë:

-Përqendrohuni te manipuluesi, jo te faji juaj.

-Mos harroni se ju keni të drejtë të jeni të lumtur.

3. Ata nuk ju japin kohë për të vendosur

Ata ju kërkojnë të bëni diçka, por ju nuk keni mundësi për momëntin. Nëse ju nuk ia plotësoni dëshirën ata do mërziten.

Si ta shmangni atë:

-Mos harroni se keni kufijtë tuaj personal.

- Pyetni partnerin tuaj, "A ju duket e drejtë ajo që doni nga unë?"

-Nuk ka nevojë të shpjegoni veten me shumë fjalë nëse nuk mund të bëni diçka tani. Ju mund të thoni që e doni bashkëshortin tuaj, por tani ka gjëra të tjera të rëndësishme për të bërë, ndërsa ende i mbani në mend dëshirat e tyre.

4. Humori negativ gjithashtu mund të jetë manipulim

Ekziston një lloj manipulimi që partnerit i pëlqen të bëjë. Vërejtjet kritike dhe shaka qesharake që mund t'ju poshtërojnë. Sarkazma në jetën e përditshme nga i dashuri juaj ngadalë mund të ju kthejë në një bombë me sahat.

Si ta shmangni atë:

- Qëndro i fortë para manupuluesit dhe mos trego asnjë dobësi.

-Mundohuni ta injoroni atë.

-Përgjigjuni me kënaqësi, jo me një ton zëri të zemëruar.

5. Mund t’ju bëjnë të besoni se doni pikërisht atë që ata dëshirojnë

Në këtë rast nuk ka vend për kompromise sepse e vetmja gjë që mund të bëni është të përpiqeni të mos ofendoni partnerin tuaj. Vetëm dëshirat e tyre janë të rëndësishme, kështu që ju sakrifikoni tuajat.

Si ta shmangni atë:

Para së gjithash, përpiquni të analizoni nëse dëshirat tuaja janë vërtet ato që doni. Mbase ju doni diçka tjetër.

Mos kini frikë t'i thoni partnerit tuaj se keni plane të tjera ose një mendim tjetër, por gjithmonë ka një mënyrë të këndshme për të bërë kompromise në mënyrë që askush të mos ndjehet i fyer.

6. Ata mund të heshtin nëse keni ndonjë problem

Heshtja mund të jetë një formë e manipulimit pasiv. Nëse keni një grindje dhe partneri juaj nuk u përgjigjet mesazheve ose thirrjeve tuaja, edhe nëse jetoni së bashku, ata nuk duan të flasin.

Si ta shmangni atë:

Mundohuni të zbuloni ndjenjat e partnerit tuaj. Provoni të thoni, "Ndoshta ke frikë të flasësh ose të ndjehesh i humbur, por unë ndjehem njësoj. Unë mendoj se është më mirë nëse komunikojmë dhe zgjidhim problemin. "

6. Partneri juaj po përpiqet t'ju detyrojë

Ushtrimi është një shprehje e mbizotërimit.

Nënshtrimi mund të fillojë me gjëra të vogla dhe pastaj ngadalë të rritet si një top dëbore nëse e lejoni. Për shembull, partneri juaj mund t'ju tregojë se çfarë duhet të vishni. Mund të fillojë me një koment dhe të përfundoni duke i plotësuar dëshirat të dashurit tuaj edhe për fundet apo të brendshmet që vishni.

Si ta shmangni atë:

-Duhet ta kuptosh menjëherë dhe ta ndalosh mbikëqyrjen apo sjelljen abuzive që në fillim

-Për të ndërtuar kufij të shëndetshëm, mund të këshilloni me një psikolog

-Është më mirë të mos përgjigjeni me agresion

Ju mund të grindeni kur papritmas partneri juaj, në vend që të ketë një bisedë konstruktive me ju, mund të flasë me ironi. Jini thjesht gjithmonë të përsosur dhe të drejtë! "Kjo është një formë e agresionit pasiv dhe ju lë të mos dini si t'i përgjigjeni.

7. Një person i cili është pasiv-agresiv bën që të tjerët të ndihen të papërshtatshëm

Si ta shmangni atë:

-Pyesni personin manipulues nëse mund t'ju tregojë direkt atë që dëshiron.

-Përgjigjuni me humor por jo me sarkazëm.

-Jini të drejtpërdrejtë, të qartë dhe të sinqertë.

/Ora News.tv/