Koronavirusi dihet se po përhapet gjithnjë e më shumë në të gjithë botën. Sëmundja shkakton një sërë simptomash të pakëndshme, duke përfshirë gulçim, ethe dhe kollë.

Sidoqoftë, një studim i ri ka paralajmëruar që koronavirusi gjithashtu mund të shkaktojë dëme në testikujt.

Ndërsa kjo lidhje nuk është akoma e provuar, studiuesit nga Spitali Tongji i Ëuhan po u bëjnë thirrje pacientëve meshkuj nga koronavirusi që të kryejnë testimin e pjellorisë së tyre pasi të rikuperohen.

Në studimin e tyre, i cili është shpërndarë gjerësisht në mediat sociale kineze, studiuesit, të udhëhequr nga Profesor Li Yufeng, shpjeguan: "Infeksionet e reja koronavirus janë shkaktuar kryesisht nga dëmtimi i mushkërive dhe sistemi imunitar, por në teori mund të shkaktojnë edhe infeksione të reja koronaviruse, demtimet testikulare.

"Prandaj, ekipi i Profesor Li Yufeng nga Qendra e Mjekësisë Riprodhuese të Spitalit Tongji kujtoi se: meshkujt e infektuar me pneumoni koronare të re duhet t'i nënshtrohen ekzaminimit të fertilitetit pas rehabilitimit."

Koronavirusi pushton qelizat përmes kombinimit të një proteine (proteina S) dhe një enzimë, të quajtur ACE2.

Si dhe mushkëritë, kjo enzimë është e përhapur edhe disa organe të tjera, përfshirë zorrën e vogël, veshkat, zemrën dhe tiroide, sipas studiuesve.

Në veçanti, sasi të mëdha të ACE2 shprehen në testis, duke treguar që koronavirusi ka potencialin të shkaktojë dëme në këtë zonë.

Studiuesit shtuan: “Teorikisht spekulohet se infeksioni i ri mund të shkaktojë dëmtim të testikulit, duke ndikuar në prodhimin e spermës dhe sintezën e androgjenit.

“Prodhimi i penguar i spermës do të ndikojë në pjellorinë e mashkullit dhe rastet e rënda mund të shkaktojnë infertilitet mashkullor; mungesa e androgjenit mund të ndikojë në karakteristikat sekondare mashkullore dhe funksionin seksual, dhe të zvogëlojë cilësinë e jetës.

Muajin e kaluar, studiuesit nga Spitali Affiliated Suzhou i Universitetit Mjekësor Nanjing, publikuan një studim që sugjeronte që koronavirusi mund të shkaktojë dëme si në veshka ashtu edhe në testis.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të theksohet se asnjë nga këto studime nuk është shqyrtuar nga shokët, dhe ato janë thjesht spekulime.

Kërkime të mëtejshme janë të nevojshme për të vërtetuar ndonjë lidhje të tillë.

/Ora News.tv/