Studimi polak testoi 315 burra dhe zbuloi se deodoranti midis produkteve të tjera të higjienës së pa regjistruara mund të bëjë që sperma të formohet jonormale dhe të lëvizë më ngadalë - duke rezultuar në çështje të fertilitetit.

Për të përcaktuar këtë, studiuesit morën mostra të urinës, spermës dhe gjakut nga secili prej burrave për të përcaktuar numrin dhe cilësinë e spermës, si dhe sasinë e kimikateve që gjenden në trupat e tyre.

Të dhënat treguan se burrat që kishin përdorur një sasi më të madhe dodoranti, kishin spermë të ngadaltë dhe me madhësi jo normale.

Sperma ishte e ngadaltë që do të thotë se ajo do ketë probleme për të arritur vezën e një gruaje për ta fekonduar atë.

Ndërsa sperma në formë anormale është në të vërtetë mjaft e zakonshme, ato gjithashtu mund ta bëjnë më të vështirë për të fekonduar vezën e një gruaje kur përpiqet të mbetet shtatzënë.

Atëherë, çfarë mund të bëni për të mbajtur lart cilësinë e spermës suaj? Shmangni dodorantët kur është e mundur.

Autorja kryesore e studimit Joanna Jureëicz nga Instituti Nofer i Mjekësisë Profesionale në Lodz tha: "Të shmangësh dodorantët është shumë e vështirë, por ne mund të përpiqemi të minimizojmë ekspozimin duke përdorur vetëm produkte të kujdesit personal me informacione mbi etiketa.

Deodorantët janë kimikatet që përdoren për të ruajtur kozmetikën, në mënyrë që të parandalojnë bakteret dhe mykun.

Ndërkohë, një studim i mëtejshëm ka zbuluar se numri i spermës ka rënë në burrat që jetojnë në Evropë, Amerikën e Veriut, Australi dhe Zelandën e Re.

Burrat nga këto vende kanë vetëm gjysmën e sasisë së spermës që kanë pasur më parë.

/Ora News.tv/