Pse sperma ndryshon ngjyrën?

Sperma është zakonisht me ngjyrë gri të bardhë, me një ngjyrë pelte. Kjo mund të ndryshojë pak në varësi të gjeneve, dietës dhe shëndetit të përgjithshëm.

Çfarë do të thotë spermë e qartë, e bardhë ose gri?

Spermë e qartë, e bardhë ose gri konsiderohet "normale" ose e shëndetshme.

Spermë juaj është e përbërë nga një larmi mineralesh, proteina, hormone dhe enzima që të gjithë kontribuojnë në ngjyrën dhe strukturën e spermës tuaj.

Substancat kryesisht përgjegjëse për këtë ngjyrë prodhohen nga gjëndra juaj e prostatës. Kjo pwrfshin:

-acid citrik

-fosfataza acide

-kalcium

-sodium

-zink

-kalium

-enzimat për ndarjen e proteinave

-fibrinolysin

Komponentët e tjerë rrjedhin nga vezikulat seminale, gjëndra bulbourethrale dhe gjëndra uretrale.

Çfarë do të thotë spermë e verdhë ose jeshile?

Spermë e verdhë ose jeshile zakonisht shoqërohet me:

Urinë në spermën tuaj

Urina mund të mbetet pas në uretrën tuaj, tubi që kullon urinën nga fshikëza juaj - pasi të keni urinuar. Kjo njihet si mbajtje urinare.

Spermë që kalon nëpër uretër mund të përzihet së bashku me urinën e mbetur, duke i dhënë spermës tuaj një nuancë të verdhë. Kjo është më e zakonshme nëse ejakuloni menjëherë pasi të zhvisheni, dhe zakonisht nuk wshtw arsye pwr t’u shqetwsuar.

Disa shkaqe mund të kërkojnë kujdes mjekësor, duke përfshirë:

-infeksion të traktit urinar

-hiperplazia beninje e prostatës (prostata e zmadhuar)

-infeksioni i prostatës (prostatiti) ose organi tjetër riprodhues

-verdhëz

Verdhëza ndodh kur shumë bilirubinë ndërtohet në trupin tuaj. Bilirubin është një pigment i verdhë i lënë pas kur prishen qelizat e kuqe të gjakut nw mwlçi.

Simptoma më e zakonshme është zverdhja ose lëkura juaj dhe të bardhët e syve tuaj, por mund të kthejë edhe spermën tuaj të verdhë.

Leukocytospermia

Leukocitospermia ndodh kur shumë qeliza të bardha të gjakut (leukocitet) janë të pranishme në spermën tuaj. Kjo mund të ngjyrosë spermën tuaj të verdhë.

Shkaqet mund të përfshijnë:

-sëmundjet seksualisht të transmetueshme (SST)

-infeksion i prostatës

-çrregullime autoimune

Shkoni një mjek nëse dyshoni për leukocitosperminë. Disa shkaqe, të tilla si klamidia, mund të rezultojnë në infertilitet nëse lihen të patrajtuar.

Infeksioni i prostatës (Prostatiti)

Sperma e verdhë ose e verdhë-jeshile mund të shkaktohet nga një infeksion i prostatës. Kjo ndodh kur bakteret nga trakti juaj urinar futen në gjëndrën tuaj të prostatës.

Simptoma të tjera mund të përfshijnë:

-vështirësi nëurinim

-dhimbje kur urinon

-dhimbje të poshtme të barkut

-dhimbje pranë rektumit tuaj

-dhimbje gjatë derdhjes

-ndjehen të rraskapitur

-ethe

-të dridhura

Shikoni mjekun tuaj nëse dyshoni për prostatit.

Dieta dhe përdorimi i substancave

Ngrënia e ushqimeve që përmbajnë ngjyra të verdha mund ta kthejnë spermën tuaj të verdhë. Ushqime të pasura me substanca si squfuri, të tilla si qepë dhe hudhër, gjithashtu mund të kenë një efekt.

Pirja e alkoolit ose përdorimi i marijuanës gjithashtu mund të rezultojë në një nuancë të verdhë.

Çfarë do të thotë spermë rozë, e kuqe, kafe ose portokalli?

Një nuancë rozë ose e kuqe është zakonisht një shenjë e gjakut të freskët. Një nuancë kafe ose portokalli është zakonisht një shenjë e gjakderdhjes më të vjetër. Gjaku mund ta kthejë këtë ngjyrë pasi të jetë ekspozuar ndaj oksigjenit.

Spermë e përgjakshme njihet si hematospermia, e cila zakonisht shoqërohet me:

Biopsia e prostatës ose operacioni

Një biopsi bëhet kur mjeku juaj merr një mostër indesh nga gjëndra juaj e prostatës.

Kjo përfshin prerjen e indeve, e cila mund të futë gjak në traktin tuaj urinar ose kanalet ejakuluese.

Kirurgjia gjithashtu mund të shkaktojë rrjedhje të gjakut në zonë.

Gjaku gjithashtu mund të përzihet me substanca në prostatë që prodhohen kur ejakuloni. Këto mund të shkaktojnë që sperma juaj të kthehet në të kuqërremtë, rozë ose kafe.

Presioni i lartë i gjakut

Presioni i lartë i gjakut (hipertensioni) mund të bwjw që gjaku të shfaqet në spermën tuaj, veçanërisht nëse nuk mjekohet.

Në disa raste, mund të mos shfaqni simptoma të tjera.

Nëse simptomat janë të pranishme, ju gjithashtu mund të përjetoni:

-gulçim

-hundë e gjakosur

-dhimbje koke

-SST

STD si herpes, klamidia dhe gonorrea mund të shkaktojnë shfaqjen e gjakut në spermën tuaj.

Simptoma të tjera të këtyre STD mund të përfshijnë:

-dhimbje ose djegie ndërsa peeing

-dhimbje ose ënjtje në testikujt tuaj

-rrjedhje e pazakontë e verdhë ose me ngjyrë nga penisi juaj

-skuqje të kruajtjes, irrituese ose të dhimbshme

Çfarë do të thotë spermë e zezë?

Spermë e zezë është zakonisht Burim i besueshëm i shkaktuar nga hematospermia. Gjaku i zi është zakonisht gjaku i vjetër që ka qenë në trupin tuaj për një kohë të gjatë.

Spermë e zezë gjithashtu mund të shoqërohet me:

Lëndimet e palcës kurrizore

Lëndimet në palcën kurrizore mund të rezultojnë në spermë kafe të errët ose me ngjyrë të zezë. Edhe pse arsyeja e saktë e panjohur, ajo mund të ketë diçka të besueshme në Burimin me një mosfunksionim të vezikulit seminal. Këto gjëndra prodhojnë disa substanca që përbëjnë spermë.

Nëse nuk e keni tashmë, shkoni nw një mjek për dëmtimin tuaj. Ata mund të vlerësojnë nëse kjo po shkakton simptoma të caktuara ose nëse janë rezultat i një problemi tjetër themelor.

/Ora News.tv/