Testet e koronavirusit duhet të jenë aq të lehta dhe të lira sa një 'latte mëngjes' për të kapërcyer krizën, thotë ekonomisti i lartë

Paketat e testimit e lirë dhe e lehtë për t'u blerë sa një "kafe e mëngjesit” do të ndihmojnë në ndalimin e shpërthimit të koronavirusit, sipas një ekonomisti të lartë.

Paul Romer, i cili fitoi çmimin  Nobel në Ekonomi në vitin 2018, beson se një test i lirë dhe i thjeshtë mund të merret çdo mëngjes që të lejojë çdo kënd që i del negative të shkojë në 24 orët e fundit të shkojë në punë, restorant apo edhe të udhëtojë.

Në fillim të kësaj jave, Z. Romer cicëroi: "Testi COVID-19 duhet të jetë si një kafe që e marrim çdo mëngjes.

Ekonomisti amerikan gjithashtu i kërkoi qeverisë amerikane të kontribuojë një pjesë të parave për mbrojtjen e ekonomisë së saj drejt përmirësimit dhe shpërndarjes së kompleteve të testimit.

Ai i tha Telegrafit: 'Plani aktual është që qeveria amerikane të shpenzojë diçka në rendin prej 1 trilion dollarë për të mbrojtur ekonominë.

"Nëse shpenzon vetëm 10 përqind të asaj për të përshkallëzuar dhe për të përmirësuar testet për Covid-19, së shpejti mund të arrijmë qëllimin e testimit të shpeshtë dhe universal.

Gazeta raportoi se Britania dhe SH.B.A. kanë disa nga nivelet më të ulëta të testimit në botë - dhe testimi në SH.B.A është dashur të bëhet me dorë deri këtë javë.

/Ora News.tv/